De natuur wint - de wet om de natuur te herstellen wordt definitief goedgekeurd

RestoreNature.png

We zijn blij met de uitkomst van de Milieuraad van de EU-lidstaten op 17 juni 2024, toen deze na een lange strijd de natuurherstelwet aannam. Dit is een enorme overwinning voor de natuur, klimaatactie, burgers en de toekomst.

Het voorstel voor een natuurherstelwet kreeg te maken met een van de meest tumultueuze trajecten in de geschiedenis van de EU-wetgeving en werd aangevallen door een desinformatiecampagne om de NRL in het Europees Parlement ten grave te dragen. Het werd ook geconfronteerd met een extra uitdaging in de Raad, waar het ook een wending nam en dreigde te worden verworpen bij de laatste stap. De noodzakelijke meerderheid van de EU-lidstaten werd uiteindelijk bereikt toen Oostenrijk met zijn milieuminister op het laatste moment het eerdere standpunt van het land veranderde.

Nu is het zaak dat de lidstaten de wetgeving correct en zonder uitstel implementeren, zodat de natuur kan terugkeren, ten voordele van ons klimaat, onze biodiversiteit, onze mensen en onze economie.

JGI België is trots om deel uit te maken van de EU-brede campagne en coalitie #RestoreNature geleid door BirdLife Europe, ClientEarth, EEB en WWF EU. In de afgelopen jaren werden meer dan een miljoen handtekeningen en berichten van burgers, herhaalde oproepen van 6000+ wetenschappers, 100+ bedrijven, jongerenorganisaties en burgermaatschappij uit tal van sectoren gemaakt om de wet en de integriteit van de EU Green Deal te verdedigen. We bedanken de toonaangevende NGO's voor al hun werk voor de #RestoreNature-coalitie en de andere organisaties en individuen op EU- en nationaal niveau die hebben geholpen om dit mogelijk te maken.