Verder dan onderzoek
Naast de puur zoölogische en ethologische bijdragen aan kennis, zouden Jane's inzichten ook herdefiniëren wat het betekent om mens te zijn. Ze linkt veel van haar veldwaarnemingen aan menselijk gedrag en heeft debatten geopend over wat de oorsprong ervan is; hoe we ons kunnen verhouden tot onze status als 'mensen' die - hoewel veel kwaad in ons DNA is ingebed zoals ook rudimentair waargenomen bij chimpansees - een enorm potentieel hebben voor goedheid. Veel hiervan staat beschreven in haar boek 'Reden tot Hoop', opnieuw uitgegeven na 9/11, een spirituele reis.
Jane is ook betrokken geweest bij zoölogisch onderzoek naar vele soorten, waaronder apen, dolfijnen, gieren en hyena's, als medeauteur van peer-reviewed artikelen en als bestuurslid, ere-lid, patroon, trustee, enz., van vele organisaties (bijv. Ocean Elders, geleid door marien bioloog Silvia Earle, die pleit voor de terugkeer van alle walvissen in tanks en in dierentuinen naar de oceaan).
Naast Jane's enorme impact op onze kennis van het gedrag van chimpansees en mensapen, geeft ze er de voorkeur aan zichzelf een 'natuurliefhebber' te noemen in plaats van een wetenschapper. Sinds de jaren tachtig voert ze wereldwijd campagne, geeft ze openbare lezingen en spreekt ze met leiders om bewustwording te creëren over het belang van het herstel van de natuur en de bescherming van dieren en biodiversiteit voor de toekomst van al het leven op de planeet.