Jane Goodall Instituut België

Wat doen we?

Een gezonde planeet waar mensen compassievolle keuzes maken om duurzaam en in harmonie met elkaar, het milieu en andere dieren te leven. Dat is de missie van het Jane Goodall Institute Belgium.

Dagelijks werken ons team, vrijwilligers en sponsors om de droom van Jane tot leven te brengen.

Dit doen we via onze natuurherstelactiviteiten die ecosystemen creëren en lokale gemeenschappen ondersteunen. Of het nu gaat om boomplantacties, het maken van nestkasten voor gierzwaluwen of insecten, of onze opruimacties, we betrekken mensen van alle leeftijden om een ​​significante impact te maken.

We creëren onophoudelijk bewustwording over de noodzaak om bedreigde diersoorten in het algemeen te beschermen. Maar vanwege het levensverhaal van Jane richten we ons primair op chimpansees. Het Jane Goodall Institute Belgium ondersteunt conservatieprojecten in Burundi en Senegal, evenals het Chimp Eden Sanctuary in Zuid-Afrika.

Ons jeugd-empowermentprogramma, Roots & Shoots, begeleidt jongeren in België over het belang van een duurzame levensstijl en het worden van humanitaire leiders.

We zijn trots op onze inspanningen. Ze maken elke dag een verschil voor lokale gemeenschappen in België en Afrika.

Ons manifest

Het Jane Goodall Institute Belgium is geen gemiddelde non-profitorganisatie voor dierenwelzijn en natuurbescherming. Wat ons onderscheidt, is onze oprichter Dr. Jane Goodall, die ons niet alleen continu inspireert, maar ook de weg heeft vrijgemaakt door ons te laten zien hoe we echt een verschil kunnen maken in deze wereld.

De geest van Dr. Jane Goodall is verweven in alles wat we doen, want haar werk is de basis waarop we bouwen. Onze missie is om de volgende generatie klaar te maken om een ​​betere wereld te creëren door voor het milieu, de mensen en de dieren te zorgen. Maar we willen ook deze generatie aanmoedigen om nu actie te ondernemen en mensen aan te moedigen deel te nemen en kleine lokale projecten te starten. We maken deel uit van de natuur en maken deel uit van een zorgvuldig uitgebalanceerd ecosysteem. Dat wordt ook weerspiegeld in wat we doen. We blijven verbonden met onze wortels en stropen onze mouwen op om het werk te doen. Aan de andere kant, zoals bladeren aan een boom, strekken we ons uit naar de lucht en streven ernaar zoveel mogelijk mensen hier in België en over de hele wereld te bereiken met onze projecten in Afrika en door samenwerkingen met de andere Jane Goodall Instituten over de hele wereld.

Via ons ecosysteem, en met Dr. Jane Goodall als onze gids, dagen we onszelf uit om echte verandering en actie te creëren. Als je deel wilt uitmaken van de actie, is dit ons manifest over hoe we dit kunnen laten gebeuren.

10 redenen om deel uit te maken van ons team

ONS TEAM

Lana Bauwens

Lana Bauwens

General coordinator bij Jane Goodall Institute Belgium

+32485223211 lana@janegoodall.be

Lana is responsible for the general coordination of the Jane Goodall Institute Belgium. She joined us in 2022 after having met Dr. Goodall 10 years earlier in NY and being blown away about her work with youth empowerment.

Céline Parralo-Risco

Céline Parralo-Risco

Roots & Shoots coordinator (NL) bij Jane Goodall Institute Belgium

+32 483 99 41 10 celine@janegoodall.be

Céline joined JGI Belgium in 2022 after having heard Jane's lecture at the university of Kent in February 2020.

"I focus on encouraging young people to have a positive impact on the planet and to spread the message, in a fun and playful way.
By giving workshops and activities, we inspire, empower and encourage youth to take actions together and become the actors for change our world needs."

Favourite Jane quote: "You are never too young to make a difference."

Léa Guitton

Léa Guitton

Roots & Shoots coordinator (FR) bij Jane Goodall Institute Belgium

0486847074 lea@janegoodall.be

Léa is responsible for the french Roots & Shoots coordination of the Jane Goodall Institute Belgium. She joined us in 2024 after completing her internship in the institute. She has just completed her master's degree in humanitarian project management in Canada. Succeeding in linking education and the environment was her dream, which is about to become a reality!

Onze vrijwilligers

Vrijwilligers zijn essentieel voor ons werk en we koesteren elk van hen. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om zoveel verandering te creëren en zoveel mensen te bereiken. Overweeg alstublieft om lid te worden van het Jane Goodall-netwerk.

Net als Dr. Jane, kun je de wereld veranderen.

Je kunt meer lezen over de manieren waarop je kunt bijdragen hier.

WORD EEN VRIJWILLIGER

ONZE AMBASSADEURS

Een speciale vermelding voor onze ambassadeurs die ons helpen onze operatie te ondersteunen en ons verhaal te delen.

Louis-Philippe Loncke

Louis-Philippe Loncke is een Belgische ontdekkingsreiziger en avonturier. Hij is ook Fellow of The Explorers Club, samen met Dr. Jane Goodall.

"Ik ontmoette Jane in mei 2010 en wat een verrassing om 15 maanden later een e-mail te ontvangen waarin mij werd gevraagd ambassadeur te worden. Ik was net begonnen met mijn BelgiKayak-expeditie. Ze is voor mij een symbool van hoop. Ze blijft handelen naar haar overtuigingen, voor haar passie om de dieren, het milieu en de mensen te behouden."

Marc De Bel.png

Marc De Bel

Mijn hele leven ben ik dol geweest op kinderen en (andere) dieren. Om eerlijk te zijn, kan ik maar twee dagen zonder. Op de derde dag begin ik puistjes te krijgen, geluid in mijn oren en andere ouderdomssymptomen. Daarom ben ik erg trots op mijn titel als ambassadeur voor JGI Belgium.

Marc De Bel schreef het kinderboek Kleine pan over een kleine chimpanzee en Jane schreef hiervoor het voorwoord.

ONS BESTUUR

Onze Raad van Bestuur bestaat uit toegewijde professionals uit heel België. We zijn zo trots om ze in ons team te hebben en elke dag te profiteren van hun leiderschap.

Onze raad bestaat uit 10 personen en zij komen maandelijks samen om de strategie te bespreken.

LEER ONZE RAAD KENNEN

ONZE ALGEMENE VERGADERING 

Het Jane Goodall Institute werkt met mensen die hun unieke vaardigheden inzetten voor de waarden, visie en wil van Dr. Jane Goodall. We zijn een team van mensen die van mensen houden, mensen die van de planeet houden en dieren die respecteren en zich inzetten om dieren bij elke beslissing en actie te beschermen. We zijn buitengewoon gepassioneerd, gefocust en toegewijd om de wereld die we allemaal delen te behouden.

Jane Goodall is ere-lid van de Algemene Vergadering van JGI Belgium. Ontdek wie de andere leden van onze vergadering zijn:

 • Jane Goodall
 • Koen Margodt
 • Nektaria Moskofidis
 • Jonathan Murray
 • Paul Bertrac
 • Erwin De Spiegeleire
 • Iva Tsvetkova
 • Sandra Moreau
 • Tania Parys
 • Gabrielle De Vliegher
 • Angelo Casserta
 • Kurt Peleman
 • Tania Dreelinck
 • Margaux Ysebaert
 • Mari Saarteinen
 • Kathelijne Bonne
 • Lara Piret

Partners

Dit zou niet mogelijk zijn zonder de hulp van onze partners. We hebben veel partners, maar we willen een speciaal dankwoord uitspreken aan onze grote partners die het mogelijk maken voor ons om ons werk voort te zetten.

Vlaamse overheid logo.jpg

Vlaamse overheid

LUMINUS_logo_RVB_luminus.jpg

Luminus

QiGreen-logo.jpg

Qi Green

Technische partners

Sylva Nova-Identite_visuelle-Logo-Baseline-RVB.jpg

Sylva Nova

De Bosgroepen

Chimp Zinda fishing for termites in Gombe (by Nick Riley) Jouw donatie wordt gebruikt voor het herstellen van de natuur in België en Afrika, en om hulp en bescherming aan chimpanzees te bieden. Wij vinden het belangrijk transparant te zijn over de impact van uw donatie. Een volledig overzicht van hoe je donatie wordt gebruikt kan je nalezen in ons jaarrapport.

Hoe gebruiken we jouw donatie?

70%

17%

13%

Projecten Roots & Shoots Administratie