"Je kunt geen dag doorkomen zonder een impact te hebben
op de wereld om je heen. Wat je doet maakt een verschil, en
je moet beslissen wat voor verschil je wilt maken."
Dr. Jane Goodall
Dr. Jane Goodall, DBE (Dame Commander of the Order of the British Empire), oprichter van het Jane Goodall Institute en boodschapper van vrede van de Verenigde Naties, is een wereldberoemde etholoog en activist die inspireert tot een beter begrip en actie ten gunste van de natuurlijke wereld.
Ze staat bekend om haar baanbrekende onderzoek naar wilde chimpansees in het Gombe Stream National Park in Tanzania, dat voor altijd onze kijk op onze relatie met de rest van het dierenrijk heeft veranderd. Dit transformerende onderzoek gaat vandaag de dag nog steeds door als 's werelds langstlopende studie naar wilde chimpansees. Jane's werk bouwt voort op wetenschappelijke innovaties, met een leven lang pleiten voor de zaak, inclusief pionierswerk via haar internationale organisatie, het Jane Goodall Institute, dat gemeenschapsbehoud, dierenwelzijn, wetenschap en empowerment van jongeren bevordert via het Roots & Shoots-programma.
Vandaag blijft Jane zich inzetten voor de zaak van dieren en natuur en zich verbinden met een wereldwijd publiek, door lezingen te geven en opnames te maken zoals haar podcast "Jane Goodall Hopecast". In 2021 ontving ze de Templeton-prijs voor haar baanbrekende ontdekkingen. Dat zelfde jaar publiceerde ze haar laatste boek, "The Book of Hope: A Survival Guide for Trying Times".
Jane is een wereldwijde icoon die hoop verspreidt en dit omzet in significante positieve impact om een betere wereld te creëren voor mensen, andere dieren en de planeet die we delen.
De vroege dagen
In de late jaren vijftig ontving Jane Goodall een uitnodiging die haar leven voorgoed zou veranderen. Een jeugdvriend in Kenia vroeg haar of ze op bezoek zou willen komen. Zou ze ooit willen! Maanden later en na wat spaargeld te hebben opgebouwd, arriveerde Jane in 1957 in Afrika. Gedreven om langer te blijven, begon ze te werken als secretaresse voor antropoloog Dr. Louis Leakey. In die tijd was er nauwelijks iets bekend over het gedrag van grote apen. Leakey wist hoeveel Jane wist over dieren in het algemeen, en hoe geduldig en leergierig ze was. Hij vroeg haar of ze wilde studeren naar wilde chimpansees in een afgelegen deel van Tanzania. Het was misschien wel de beste vraag die hij ooit stelde! Na vele voorbereidingen en haar moeder naar Afrika te hebben gebracht als metgezel tijdens de eerste maanden, zette Jane Goodall op 14 juli 1960 voet aan wal in Gombe, aan de oevers van het Tanganyikameer. De rest is geschiedenis.
Feiten over Jane
Jane is veganist sinds 2015, en ze gelooft sterk in de voordelen van een veganistisch dieet voor de planeet en het dierenwelzijn. Ze heeft ook een veganistisch kookboek geschreven getiteld "#EATMEATLESS: Goed voor dieren, de aarde & iedereen" om ons allemaal te inspireren om over te schakelen naar een plantaardig dieet.
Ze behaalde in 1966 een doctoraat in de ethologie aan de Universiteit van Cambridge, als een van de weinige mensen die een doctorstitel ontvingen zonder een universitair diploma. De titel van haar proefschrift was "Gedrag van in het wild levende chimpansees". Ondertussen kreeg Jane al verschillende awards zowel in Groot-Brittannië als wereldwijd. Ze is ook een van de weinige vrouwen ter wereld die zowel de titels van Dame of the British Empire als Doctor heeft.
Haar liefde voor chimpansees begon al heel vroeg. Toen ze één jaar oud was, gaf haar vader haar een speelgoedchimp genaamd Jubilee cadeau. Jane werd er verliefd op, en ze bewaart het nog steeds in haar huis in Engeland.
Jane's moeder, Vanne Morris-Goodall, steunde Jane's dromen consequent. Ze vergezelde Jane tijdens haar eerste verblijf in Afrika, omdat de Britse autoriteiten het ongepast vonden dat een jonge vrouw zo'n reis alleen zou ondernemen.
Dr. Goodall haar onderzoek
Dr. Jane Goodall is een van 's werelds meest gerenommeerde ethologen. Ze begon chimpansees in het wild te bestuderen in 1960. De dag dat ze haar voet zette in het Gombe Stream National Park in Tanzania wordt vandaag gevierd als de Wereld Chimpansee Dag (14 juli).
Jane was de eerste die een langdurige studie uitvoerde naar grote apen in het wild. Ze documenteerde het gedrag van chimpansees door ze dagelijks maandenlang te observeren. Dit vereiste dat de chimpansees aan haar gewend raakten en haar negeerden, wat maanden duurde. Uitgerust met een notitieboekje, potlood en een paar verrekijkers, merkte ze de complexe gemeenschapsinteracties en hechte banden tussen individuen op. Jane volgde de chimpansees, op een respectvolle afstand, om hun dagelijkse routines te observeren, hoe ze zich voeden, communiceren, een nest bouwen voor de nacht en met wie ze slapen. Veel van deze vroege ontdekkingen zijn te vinden in haar boek In the Shadow of Man.
4 dingen waar Jane voor staat
HOOP
Jane is een baken van hoop, en het creëren van hoop is haar belangrijkste doel. Ze geloofde dat een betere wereld mogelijk is als we allemaal ons steentje bijdragen. Echte hoop vereist actie en betrokkenheid.
ACTIE
Jane inspireert actie namens alle levende wezens en de planeet die we delen. Ze wil dat mensen actie ondernemen, hoe klein ook. De kleine dagelijkse acties van miljoenen mensen kunnen een enorme impact hebben. "Elke dag nemen we vele kleine beslissingen die een impact achterlaten, maar we kunnen kiezen welke impact we willen maken".
UITHOUDINGSVERMOGEN
Jane maakt overal waar ze gaat een impact, wat haar de energie en positieve vibes geeft om door te gaan. Al in de beginjaren heeft ze duidelijk gemaakt dat ze de chimpansees en hun leefgebieden zal blijven beschermen tot ze sterft. Ze is niet gewankeld.
MEDEDOGEN
Zoals de meeste mensen intuïtief zullen voelen, is mededogen een voorwaarde om een waardig leven te leiden in een vreedzame wereld. Hoe intelligent we onszelf ook vinden als soort, we zijn nergens zonder mededogen, mededogen voor toekomstige generaties en de gezondheid van de planeet.
Haar recente publicaties
Als kind was Jane's droom "naar Afrika gaan, met dieren leven, ... en boeken over hen schrijven". Het laatste deel wordt het minst besproken, maar ze bewees een briljante schrijver en verteller te zijn. Al haar boeken zijn geschreven in vloeiende maar eenvoudige proza met subtiele Britse humor, en een goed evenwicht tussen wetenschappelijke nauwkeurigheid, persoonlijke visies en gedachten en natuurlijk, overlopend van mededogen jegens zowel mensen als dieren. Er zijn ook talloze kinderboeken door en over Jane, en over de oorzaken die ze ondersteunt.
Het Jane Goodall Instituut België
Het Jane Goodall Institute werd opgericht in 1977 en zet het baanbrekende onderzoek van Dr. Goodall naar het gedrag van chimpansees voort - onderzoek dat wetenschappelijke percepties van de relatie tussen mensen en dieren heeft getransformeerd. Wat begon als een inspanning om chimpansees en hun leefgebieden te beschermen, is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging die nu een generatie jonge wereldburgers inspireert en community-gerichte natuurbescherming in Afrika ondersteunt.
Het Belgische Instituut werd opgericht in 2005 met een focus op boomplanting en Roots & Shoots. Vandaag de dag blijven we groeien en leiden we de weg om de participatie te vergroten om de wereld te veranderen.
Het Jane Goodall Instituut Global
De missie van het Jane Institute Global is om onderzoek, educatie en natuurbescherming te ondersteunen. Opgericht in 2013 heeft JGIG een onderscheidende rol om de verschillende JGI-hoofdstukken en kantoren samen te brengen voor samenhangende, efficiënte en effectieve gemeenschapsnatuurbescherming over de hele wereld. Ze bevorderen geïnformeerde en medelevende actie om de omgeving te verbeteren die wordt gedeeld door alle levende wezens van de aarde.
Er zijn meer dan 30 hoofdstukken over de hele wereld.