Over kleine bossen
Een tiny forest of mini-bos is een bos met min. 600 bomen en de oppervlakte van een tennisbaan (van 250m² tot ca. 600m²). Het is interessant om zulke minibossen aan te leggen in steden, tuinen en speelpleinen - zulke kleine bossen, dicht beplant met inheemse bomen, moeten voldoen aan een aantal strikte voorwaarden wat betreft bodemvoorbereiding, hoeveelheid beplanting (bij aanleg 3 bomen per m²) en de betrokkenheid van kinderen en van de buurt, waardoor mensen samengebracht worden in een groene en gezonde omgeving. Zulke kleine stadsbossen leveren ecosysteemdiensten, vergroening van de omgeving, habitats en springplanken voor biodiversiteit.
Het Tiny Forest concept wordt in België geïmplementeerd door IVN natuureducatie - de Nederlandse organisatie die het concept in Nederland introduceerde - en GoodPlanet. De eerste Belgische Tiny Forests werden in het voorjaar van 2020 geplant in Schoten en Vorst, in samenwerking met lokale scholen en bewoners.
De Indiase ingenieur Shubhendu Sharma (CEO van Afforestt) zit achter het Tiny Forest-concept. Het is gebaseerd op de 'bosbouwmethode' van de Japanse boomexpert Akira Miyawaki. In de jaren 1970 ontwikkelde hij een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Hij creëerde meer dan 1.700 bossen, waarvan 96,7% in slechts tien jaar een veerkrachtig ecosysteem werd. Shubhendu Sharma werd geïnspireerd door Miyawaki's aanpak en heeft de methode vertaald naar een stedelijke omgeving.