Chimpansees

BESCHERM CHIMPANSEES

Chimpansees staan centraal in ons werk. Ze behoren tot de vijf soorten grote apen, naast gorilla's, orang-oetans, bonobo's en mensen. Aangezien we 98% van ons DNA met de chimpansees delen, zijn ze onze onze naaste verwanten.

Het aantal chimpansees wereldwijd is dramatisch afgenomen. Waar er een eeuw geleden nog 1 miljoen chimpansees waren, zijn er vandaag de dag nog slechts 340.000 in het wild over, en ze worden bedreigd met uitsterven. Dit komt grotendeels door habitatverlies door ontbossing, het doden en ontvoeren van chimpansees voor illegale handel, conflicten tussen mensen en chimpansees, en zoönotische ziekten.

Bij JGI houden we ons bezig met het opbouwen van wetenschappelijke kennis over chimpansees, beïnvloeden besluitvorming ten voordele van de chimpansees, werken we aan het vergroten van het bewustzijn rond hun lot, en werken samen met gemeenschappen om chimpansees en hun leefgebieden te beschermen. We vangen weeschimpansees op en pleiten voor een betere toekomst voor alle chimpansees, zowel in het wild als in gevangenschap.

ADOPT EEN CHIMP

Voor slechts €130 per jaar kunt u de chimpansees bescherming bieden in hun natuurlijke habitat of helpen bij de verzorging van geredde chimpansees.

pictures landing page website.png

HELP GEREDDE CHIMPANSEES

Deze chimpansees verblijven in het opvangcentrum Chimp Eden maar kunnen doordat ze getraumatiseerd zijn niet meer terug naar hun natuurlijke leefomgeving. Help ons om hen een goed leven te geven.

pictures landing page website (1).png

BESCHERM WILDE CHIMPANSEES

Deze chimpansee leven in het Dindéfelo Community Nature Reserve. In het natuurreservaat worden ze beschermd en verzorgd. De chimpansees maken ook deel uit van lopend onderzoek dat voortbouwt op het werk van Dr. Goodall en helpt bij het verstrekken van gegevens om habitats te beschermen en mensen te informeren.

"Chimpansees, meer dan enig ander levend wezen,
hebben ons geholpen te begrijpen dat er geen duidelijke grenzen zijn tussen mensen en de rest van het dierenrijk."
- Jane Goodall

Bescherming van wilde chimpansees

Het onderzoeksprogramma van het Jane Goodall Institute rond het behoud van chimpansees en duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen wordt uitgevoerd inKédougou, Senegal en net over de grens in Guinee. De activiteiten vinden plaats in het Dindéfélo Community Nature Reserve en de omliggende gebieden.

Kédougou is een van de weinige regio's in Senegal waar chimpansees voorkomen. Ze worden ernstig bedreigd. Veel chimpanseepopulaties zijn geïsoleerd geraakt in kleine bosgebieden, wat hun leven sterk in gevaar brengt. De grootste bedreigingen worden gevormd door ontbossing en de aanleg van infrastructuur zoals dammen, hoogspanningslijnen en wegen. De Dindéfélo-gemeenschap is opgericht om deze ernstig bedreigde primaten te beschermen en speelt een belangrijke rol in het vergroten van het bewustzijn binnen de gemeenschap.

MEER OVER DE BESCHERMING VAN WILDE CHIMPANSEES

De zorg voor geredde chimpansees

Chimp Eden Sanctuary is een opvangcentrum voor chimpansees in Zuid-Afrika, gelegen in het Umhloti Nature Reserve. Het is de thuisbasis van meer dan 30 geredde chimpansees, allemaal slachtoffers van illegale handel of stroperij.

Chimp Eden, opgericht in 2006, is het enige opvangcentrum voor chimpansees in Zuid-Afrika. Het doel is om chimpansees te redden die de bushmeathandel hebben overleefd, wees zijn geworden, verhandeld zijn op de illegale huisdierenmarkt, of gered zijn van mishandeling voor entertainment in circussen, strandresorts en nachtclubs.

De chimpansees in Chimp Eden behoren tot de gelukkigen. Ze leven in een veilige omgeving en krijgen de nodige zorg om te herstellen van de trauma's die ze hebben meegemaakt.

MEER OVER CHIMP EDEN
Chimp Zinda fishing for termites in Gombe (by Nick Riley) Jouw donatie wordt gebruikt voor het herstellen van de natuur in België en Afrika, en om hulp en bescherming aan chimpanzees te bieden. Wij vinden het belangrijk transparant te zijn over de impact van uw donatie. Een volledig overzicht van hoe je donatie wordt gebruikt kan je nalezen in ons jaarrapport.

Hoe gebruiken we jouw donatie?

70%

17%

13%

Projecten Roots & Shoots Administratie